Op 1 oktober 2024 is een Webinar geweest over bovenstaand onderwerp.
De doelstelling van deze Webinar was voor de 225.000 hulpverleners om te laten zien, dat ze gelijkwaardig met elkaar kunnen omgaan.
Kwaliteitskader was aan een herijking toe. Uit onderzoek bleek ook, dat het samenwerken ter plaatse nog beter kan. Vanuit HartslagNu wordt gestreefd naar nog een betere zorg.
Men heeft voor alle hulpverleners, die opgeroepen worden om te starten met BLS-reanimatie, een vaste naam gekozen, namelijk: First Responder Reanimatiezorg.
Er is gekozen voor deze benaming, omdat iedereen bij een reanimatie gelijkwaardig is. Van de burger hulpverleners, nu First Responders, is veertig procent zelfs big geregistreerd.
Bij een oproep komen veel First Responders in actie en HartslagNu laat in principe vijf mensen gaan. Als men ter plaatse is, stel je voor wie je bent en mogelijk in welke hoedanigheid. Probeer goed te luisteren naar elkaar en neem de reanimatie niet zomaar over. Dat geldt ook voor de politie en/of brandweer, zij zijn in deze hoedanigheid niets meer dan ieder ander, die daar ter plaatse bezig zijn. Vraag wat je eventueel kan doen.
SAMENWERKEN:
- Denk aan een goede grondhouding;
- Stel je voor;
- Geef informatie aan de ambulance medewerkers;
- Blijf niet op een kluitje staan om het slachtoffer;
- Hiervoor zijn in principe drie cirkels, naam de mensen die bezig zijn, mensen die op een afstand staan om de omgeving in de gaten te houden en eventueel voor aflossing en de buitenste cirkel is voor opvang ambulance, eventueel brandweer, opvang familie.
- Iedereen is in deze situatie gelijk, het uniform is niet de baas.
Blijf bij aankomst ambulance doorgaan met reanimeren. Geef hun de gevraagde informatie, zoals of er al geschokt is en hoe vaak. Zij zullen jouw hulp zeker waarderen totdat er een tweede ambulance er is.
Men is opgeroepen en ziet één ambulance staan, moet ik dan mijn hulp aanbieden?
Vanuit HartslagNu is hierop een positief antwoord gegeven.
Maak een aangesloten AED nooit meer los.
Bij een vervelende ervaring kan contact gezocht worden met de backoffice van HartslagNu.
Wil je als First Responder weten hoe het is afgelopen met de patiënt, dan kan contact gezocht worden met HartslagSamen.
De ambulancediensten zijn belast met de uitvoering van dit beleidskader.
Wil je deze Webinar bekijken, dan kan dat op de website van HartslagNu. Vragen stellen is dan natuurlijk niet mogelijk.