ProRail en NS werken mee aan uitbreiding AED-netwerk

ProRail en NS gaan binnen nu en 9 maanden op alle stations in Nederland een AED plaatsen. Het gaat in totaal om 715 AED’s. De uitbreiding van het AED-netwerk is op 14 juli begonnen met de plaatsing van twee AED’s op station Culemborg.

Het doel is dat over 9 maanden elk station minimaal beschikt over 1 AED die 24/7 beschikbaar is en is aangemeld bij HartslagNu. Nu hangen op 50 van de 400 stations in Nederland AED’s.

Waar komen de AED’s?
De nieuwe stations-AED’s worden zo opgehangen zodat ze dag en nacht te bereiken zijn vanaf het station en vanuit de directe omgeving van het station. Het gaat om AED’s die hangen op:

  • kleine stations,
  • in de centrale hal van (grote) stations,
  • op looproutes (bij in- en uitgangen),
  • op pleinen voor de stations.

Beheer van de AED’s
NS en ProRail beheren de AED’s op de stations in samenwerking met de AED-leverancier. Het beheer kan niet worden gedaan door lokale verenigingen of stichtingen.

Kasten met pincode
De AED-kasten op de stations krijgen een pincode. In de HartslagNu-oproep ontvangen burgerhulpverleners deze code om de kast te kunnen openen. De kasten zijn ook te openen door medewerkers van NS en ProRail. Op de kast zelf staat ook een telefoonnummer dat men in een noodsituatie kan bellen om de buitenkast te openen.

AED’s van eigen bhv-organisatie

Op veel stations is een eigen bhv-organisatie actief. NS en ProRail alarmeert deze bedrijfshulpverleners bij een calamiteit op het station. Ook heeft de bhv-organisatie eigen AED’s op de stations hangen. Deze AED’s zijn vaak niet openbaar toegankelijk, omdat ze bijvoorbeeld achter de incheckpoortjes hangen. Deze AED’s alarmeert HartslagNu niet. De AED’s zijn in noodsituaties wel te gebruiken door het telefoonnummer op de kast te bellen.

Veiligheid voorop!
Wij wijzen burgerhulpverleners erop dat wanneer zij worden opgeroepen een AED op een station te halen, dit veilig te doen. De regels van het station gelden ook in deze situatie. Lopen over het spoor, een dichte slagboom negeren of over incheckpoortjes springen is uiteraard niet toegestaan.

Geplaatst in Geen categorie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *