Protocol starten reanimatie niet gewijzigd

Protocol starten reanimatie niet gewijzigd

Na het incident met de doelman van RKC Waalwijk, Etienne Vaessen, op zaterdag 30 september is er onduidelijkheid over wanneer te starten met reanimeren. De Nederlandse Reanimatieraad (NRR) is echter duidelijk: Het protocol wanneer te starten met reanimeren is ongewijzigd en ook de KNVB volgt deze richtlijnen. Samenvattend:

Men start met reanimeren als een slachtoffer:

1: Niet reageert op aanspreken en aanschudden, en

2: Niet ademt, niet normaal ademt, of er is twijfel

Een slachtoffer dat door een klap tegen het hoofd het bewustzijn verliest en daarbij tevens een snurkende ademhaling heeft, kan mogelijk zorgen voor twijfel bij hulpverleners. De hoofdkantel-kinliftmethode om de luchtweg te openen, daarna kijken, luisteren en voelen of er sprake is van een normale ademhaling kan deze twijfel wegnemen. Maar mocht er dan nog steeds sprake zijn van twijfel dan is starten met reanimatie de enige goede optie.

De NRR juicht het toe dat er na de boven beschreven controle bij twijfel direct gestart wordt met reanimeren. De schade van het niet starten van de reanimatie wanneer deze wel noodzakelijk is, is vele malen groter dan wanneer gestart wordt met reanimeren en dit korte tijd later niet nodig blijkt te zijn. Dit is geen preventief reanimeren zoals het wat ongelukkig is genoemd.

De NRR wil tevens graag duidelijk maken dat het inslikken van de tong niet mogelijk is. Dit is een wijd verspreid misverstand. Bij een slachtoffer dat buiten bewustzijn is, bestaat wel het risico dat de tong naar achteren zakt en de luchtweg (gedeeltelijk) blokkeert. Door de hoofdkantel-kinliftmethode kan de luchtweg worden geopend en kan middels kijken, luisteren en voelen worden gekeken of sprake is van een normale ademhaling of niet en of zo nodig gestart moet worden met reanimatie.

Voor meer informatie kan je terecht op website www.reanimatieraad.nl of bij de woordvoerder van de Nederlandse Reanimatie Raad via 088-7327277.

Tevens wijzen wij je graag op de geplande Europese campagne ‘Saving a Life’ van de UEFA en de ERC.

www.savingalife.com/about

www.reanimatieraad.nl/nieuws/campagne-saving-a-life-uefa-en-erc/

Geplaatst in Geen categorie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *